Koiralla pysyviä hampaita on 42 (12 etuhammasta, 4 kulmahammasta, 16 premolaria eli väliposkihammasta ja 10 molaria eli poskihammasta), aikuisella kissalla hampaita on kaikkiaan 30 (12 etuhammasta, 4 kulmahammasta, 10 väliposkihammasta ja 4 poskihammasta). Hammaspuutokset voivat johtua puhkeamattomista hampaista, traumasta, hammassyöpymästä (yleisimmin kissoilla) geneettisistä syistä tai esimerkiksi tiineyden aikaisista lääkityksistä.
Hammaspuutosten taustalla voi olla puhkeamaton hammas, jolloin pysyvä hammas ei ole puhjennut limakalvosta läpi. Tällaiset hampaat voivat kehittää ympärilleen kystan eli nestetäyteisen rakkulan, mikä laajenee ja edetessään tuhoaa samalla leukaluuta sekä viereisten hampaiden juuria. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää tehdä hammasröntgentutkimus puuttuvien hampaiden kohdalle jo nuorella iällä. Mikäli myöhemmällä iällä esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä havaitaan puhkeamaton hammas röntgentutkimuksessa, voidaan tilannetta seurata röntgentutkimuksin, mutta vain mikäli ei ole merkkejä kysta- tai tulehdusmuutoksista. Nuorilla koirilla puhkeamattomat hampaat suositellaan poistettavaksi kystariskin minimoimiseksi. Puhkeamattomat hampaat sekä niiden aiheuttamat kystat ovat tavallisimpia lyhytkuonoisilla roduilla. Tyypillisin hammas on ensimmäinen alapremolari eli PM1 hammas. Lyhytkuonoisilla roduilla mm. Boksereilla esiintyy usein ylimääräisiä hampaita, joten koiralla voi olla ylimääräinen puhkeamaton hammas, joka muodostaa ympärilleen kystan.
Yleisimmin kystat ovat oireettomia. Joskus koira voi oireilla hyvin epämääräisesti, esimerkiksi suojelukoirilla voi ilmetä heikentynyttä puruotetta, haluttomuutta purra tai irrotusvaikeutta. Kysta voi ilmetä myös pehmeänä turvotuksena ikenessä. Laajat kystat tuhoavat leukaluuta suurelta alalta ja voivat aiheuttaa leukamurtuman.