Kissojen hammassyöpymä (TR = Tooth resorpition tai FORL= Feline odontoclastic resorption lesion) on toiseksi yleisin kissojen hammassairaus, mitä tavataan jopa 70 %:lla varsinkin iäkkäimmillä hammashoitoon tulevista kissoista. Hammassyöpymässä hampaan rakenne alkaa toistaiseksi tuntemattomasta syystä tuhoutua. Altistavana tekijänä voi olla parodontiitti eli hampaan tukikudoksen tulehdus. Oireet voivat olla kovin epämääräiset. Kissa saattaa kuolata, pureskella haluttomammin ja myös turkinhoito saattaa kärsiä kipeän suun vuoksi. Sairaus todetaan suun röntgentutkimuksen ja hammastarkastuksen avulla.
Syöpymä alkaa hammassementistä ja usein hampaan kaula-alueelta, aiheuttaa hampaan juurialueella normaalin rakenteen häviämisen. Edetessään sairaus aiheuttaa hampaan juuren sulautumisen leukaluuhun. Hampaan ydin säilyy elävänä kuitenkin hyvin pitkään. Vähitellen muutokset etenevät juurialueelta kruunun dentiiniin ja sitten hampaan kiilteeseen. Pikkuhiljaa kiille murtuu tai resorpoituu ja aiheuttaa siten kipua syöpymän puhjetessa suuontelon puolella. Vauriot tulevat tyypillisimmin alapremolareissa ja kulmahampaissa.
Hammassresorptioita on eri tyyppejä. Toisessa muodossa hammasjuuri sulautuu leukaluuhun (korvautuva, tyyppi 2) ja toisessa hampaaseen tulee tulehduskeskuksia (tulehduksellinen, tyyppi 1). Hampaassa voi esiintyä myös molempia tyyppejä (seka, tyyppi 3)
Hoitona on syöpyneiden hampaiden poisto. Syöpymähampaiden poisto voi olla haastavaa osittain leukaluuhun sulautuneiden juurien vuoksi. Mikäli hampaan juurialueella tavataan tulehduksellinen muutos hammas tulee poistaa kokonaan. Muutoin hampaalle voi tehdä ns. kruunuamputaation, jolloin ien avataan, hampaan kruunu poistetaan ja ienfläppi suljetaan. Kissojen hammassyöpymä on etenevä sairaus ja sitä tulee seurata vuosittain hammasröntgentutkimuksella.
Ohessa röntgenkuva alakulmahampaasta, missä juurialueella jo pitkälle edennyt syöpymämuutos. Lisäksi havaitaan ensimmäisen premolarin kruunun irronneen syöpymämuutosten vuoksi.